Μερικά παραδείγματα θέρμανσης είναι η ευθυγράμμιση με φλόγα, η σκλήρυνση με φλόγα, η διαμόρφωση εν θερμώ και η θέρμανση σε συνδυασμό με συγκόλληση. Η φλόγα χρησιμοποιείται για να προκαλέσει τήξη κατά τη χαλκοσυγκόλληση με φλόγα, καθώς και για συγκόλληση με τήξη όταν υπάρχει επικάλυψη που έχει γίνει από ψεκασμό με φλόγα. Στην περίπτωση κοπής και κατασκευής εγκοπών με χρήση oxyfuel, η φλόγα φτάνει σε θερμοκρασία ανάφλεξης προκειμένου να ξεκινήσει και να διατηρηθεί η διαδικασία κοπής.
Ως καύσιμα αέρια για θέρμανση με φλόγα χρησιμοποιούνται υδρογονάνθρακες όπως μεθάνιο, αιθυλένιο, ασετυλίνη, προπάνιο και προπυλένιο, ή υδρογόνο. Η θερμοκρασία και η ένταση της φλόγας εξαρτώνται από τα καύσιμα αέρια που χρησιμοποιούνται, καθώς και από την αναλογία ανάμιξης με οξυγόνο. Οι φλόγες ασετυλίνης και υδρογόνου μπορούν να ρυθμιστούν για ατμόσφαιρα κανονική ή μειωμένου οξυγόνου, ενώ όλα τα άλλα συνήθη καύσιμα αέρια έχουν οξειδωτική φλόγα.
Η λύση της Linde για όλες σας τις απαιτήσεις θέμανσης λέγεται LINDOFLAMM®.
Οι κύριες εφαρμογές θέρμανσης περιγράφονται στη συνέχεια:
Προθέρμανση: Ορισμένα υλικά πρέπει να προθερμανθούν πριν τη συγκόλληση, ώστε να αποφευχθούν οι ρηγματώσεις λόγω σκλήρωσης. Μετά τη συγκόλληση μπορεί να απαιτηθεί θερμική κατεργασία εκτόνωσης (αποστακτική ανόπτηση) τάσεων ώστε να ελαττωθούν οι τάσεις λόγω συγκόλλησης.
Ευθυγράμμιση με φλόγα: Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται για την αλλαγή ή επαναφορά του σχήματος τεμαχίων που έχουν αλλοιωθεί. Όταν ένα συγκεκριμένο τμήμα θερμαίνεται πέρα από το όριο ελαστικότητάς του και ο γύρω χώρος δεν του επιτρέπει να διασταλεί, τότε θα συμβεί πλαστική παραμόρφωση. Μόλις πέσει η θερμοκρασία του υλικού, αυτό θα συσταλεί. Ένας εξειδικευμένος χειριστής μπορεί να θερμάνει μεμονωμένα σημεία και να ευθυγραμμίσει την παραμόρφωση.
Τήξη: Περιλαμβάνει συγκόλληση, χαλκοσυγκόλληση και συγκόλληση με τήξη επικαλύψεων ψεκασμού (thermal spraying), καθώς και συγκόλληση με φλόγα.
Μορφοποίηση: Το τεμάχιο που πρόκειται να μορφοποιηθεί θερμαίνεται τοπικά. Στη συνέχεια εφαρμόζεται μια εξωτερική δύναμη για να γίνει η μορφοποίηση. Ένα παράδειγμα είναι η δημιουργία λαιμού στα άκρα των διακλαδώσεων των σωλήνων.
Συναρμολόγηση με συστολή: Για να επιτευχθεί μια αλλαγή μεγέθους κατά τη συναρμολόγηση με συστολή με στόχο το ασφαλές ταίριασμα αξόνων/ρουλεμάν. Για ψύξη (συστολή) μπορεί να χρησιμοποιηθεί υγρό άζωτο, ενώ για θέρμανση (διαστολή) φλόγα οξυασετυλίνης.
Θερμική κατεργασία εκτόνωσης τάσεων: Μπορεί να απαιτηθεί μετά τη συγκόλληση.
Αλλαγές της δομής του μετάλλου: Αφορά τη σκλήρυνση με φλόγα.