Η οξείδωση είναι μια χημική αντίδραση κατά την οποία το οξυγόνο της ατμόσφαιρας, το οποίο υπάρχει στον αέρα που περιβάλλει τα τρόφιμα και τα ποτά, προσβάλει το προϊόν. Η προσβολή του προϊόντος μπορεί να συμβεί σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος ή και χαμηλότερες (δηλαδή στις συνήθεις συνθήκες αποθήκευσης ποτών, λαδιού, φρούτων & λαχανικών ή έτοιμων τροφών). Μπορεί επίσης να συμβεί και σε υψηλότερες θερμοκρασίες, όπως κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας ή του τηγανίσματος σε φριτέζα.
Πώς μπορεί να σας βοηθήσει η Linde
Διαθέτουμε άζωτο πιστοποιημένο για τρόφιμα, καθώς και άλλα αδρανή αέρια τα οποία σας βοηθούν να αποφύγετε ή να ελαχιστοποιήσετε την επίδραση της οξείδωσης. Για παράδειγμα, το άζωτο χρησιμοποιείται για να παραμένουν χαμηλά τα επίπεδα του οξυγόνου μέσα και γύρω από το προϊόν. Μια αδρανής ατμόσφαιρα σταθεροποιεί το προϊόν και παρατείνει τη διάρκεια ζωής στο ράφι.
Ο καθαρισμός είναι μία από τις 3 κύριες εφαρμογές αδρανοποίησης που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας και στην αύξηση της διάρκειας ζωής του προϊόντος.
Μέσω του καθαρισμού, ένα αέριο όπως το άζωτο, το διοξείδιο του άνθρακα ή το αργόν προστίθεται ή διαχέεται με τη μορφή φυσαλίδων μέσα σε ένα τρόφιμο ή ποτό ώστε να απομακρύνει τα ατμοσφαιρικά αέρια και να τα αντικαταστήσει με μια αδρανή ατμόσφαιρα. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται η ποιότητα του προϊόντος, καθώς εξαλείφονται οι ανεπιθύμητες ουσίες και κατά συνέπεια εμποδίζονται και ελαττώνονται οι ανεπιθύμητες χημικές αντιδράσεις με το οξυγόνο.