Η οξείδωση είναι μια χημική αντίδραση κατά την οποία το οξυγόνο της ατμόσφαιρας, το οποίο υπάρχει στον αέρα που περιβάλλει τα τρόφιμα και τα ποτά, προσβάλλει το προϊόν. Η προσβολή μπορεί να συμβεί σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος ή και χαμηλότερες (δηλαδή στις συνήθεις συνθήκες αποθήκευσης ποτών, λαδιού, φρούτων & λαχανικών ή έτοιμων τροφών). Μπορεί επίσης να συμβεί και σε υψηλότερες θερμοκρασίες, όπως κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας ή του τηγανίσματος σε φριτέζα.
Πώς σας βοηθά η Linde
Διαθέτουμε άζωτο κατάλληλο για τρόφιμα, καθώς και άλλα αδρανή αέρια τα οποία σας βοηθούν να αποφύγετε ή να ελαχιστοποιήσετε την επίδραση της οξείδωσης. Για παράδειγμα, το άζωτο χρησιμοποιείται για να παραμένουν χαμηλά τα επίπεδα του οξυγόνου μέσα και γύρω από το προϊόν. Μια αδρανής ατμόσφαιρα σταθεροποιεί το προϊόν και παρατείνει τη διάρκεια ζωής στο ράφι.
Η προστατευτική επικάλυψη είναι μία από τις 3 κύριες εφαρμογές αδρανοποίησης που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της οξείδωσης.
Ο αέρας στον κενό ή ελεύθερο χώρο γύρω από ένα προϊόν μπορεί να περιέχει υγρασία και οξυγόνο. Εσείς όμως μπορείτε να αντικαταστήσετε αυτόν τον αέρα με άζωτο υψηλής καθαρότητας, το οποίο είναι απολύτως ξηρό και αδρανές – οπότε δεν αντιδρά με το προϊόν. Αυτός είναι ένας ασφαλής και αξιόπιστος τρόπος να προστατέψετε τα τρόφιμα από την υποβάθμιση της ποιότητάς τους λόγω οξείδωσης.
Επίσης διαθέτουμε συστήματα βαλβίδων ελέγχου υψηλής ακρίβειας για το γέμισμα και το άδειασμα δοχείων ή περιεκτών τροφίμων. Οι βαλβίδες αυτές προσαρμόζουν αυτόματα την περιεκτικότητα σε άζωτο ώστε να διατηρείται συνεχώς η προστατευτική επικάλυψη.
Η προστατευτική επικάλυψη με χρήση αζώτου είναι ιδανική για δοχεία που περιέχουν έλαια κατεργασίας ή επεξεργασμένα έλαια.