Οι παραγωγοί τροφίμων πάντα αναζητούν τρόπους για να παραταθεί η διάρκεια ζωής χωρίς να αλλοιώνουν τις φυσικές ή τις χημικές ιδιότητες των τροφίμων με την προσθήκη τυχόν αφύσικων συστατικών. Η συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας (MAPAX®) είναι ο ιδανικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό. Πρόκειται για μια φυσική μέθοδο που εξελίσσεται ραγδαία σε δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό μπορεί επίσης να συμπληρώνει εναλλακτικές μεθόδους συντήρησης.
Έχουμε αναπτύξει μια σειρά από λύσεις συσκευασίας για συγκεκριμένη εφαρμογή υπό το εμπορικό μας σήμα MAPAX®. Μαζί με την τεράστια γνώση που έχουμε αποκτήσει στην επιστήμη των τροφίμων, στα μείγματα αερίων και στη συσκευασία, η μέθοδος MAPAX επεκτείνει τη διάρκεια ζωής - με φυσικό τρόπο.
Με το MAPAX, μπορείτε να επιτύχετε:
Αύξηση των πωλήσεων από την ικανοποίηση της αυξανόμενης ζήτησης για τα νωπά και διατηρημένα φυσικά προϊόντα
Επέκταση της διάρκειας ζωής χωρίς χημικά ή κατάψυξη
Αύξηση στη διάρκεια ζωής του προϊόντος από ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες στην αλυσίδα διανομής
Διατηρήστε τη γεύση, την υφή και την εμφάνιση
Ενίσχυση της παραγωγής αλλά και της αποτελεσματικότητας της διανομής από τη μείωση του κόστους.
Επιτυχία μέσω της συνεργασίας
Συνεργαζόμαστε στενά με ιδρύματα έρευνας τροφίμων σε πολλές χώρες και έχουμε πολυάριθμους πελάτες επεξεργασίας τροφίμων σε όλο τον κόσμο. Επίσης συνεργαζόμαστε στενά με τους προμηθευτές των υλικών και μηχανημάτων συσκευασίας για να δημιουργήσουν την καλύτερη τροποποιημένη ατμόσφαιρα για κάθε είδος εφαρμογής. Αυτό επηρεάζεται από έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του τροφίμου και τις ιδιότητές του, τη μικροβιακή του δραστικότητα, τις απαιτήσεις υγιεινής, την καθυστέρηση προ-συσκευασίας, της θερμοκρασίας, της διαπερατότητας και άλλες ιδιότητες του υλικού συσκευασίας, τον ελεύθερο όγκο αερίου εντός της συσκευασίας και το υπολειμματικό επίπεδο οξυγόνου.
Έτσι, για παράδειγμα, στην περίπτωση του χαμηλού λίπους προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, το MAPAX επικεντρώνεται στην αναστολή της ανάπτυξης των μικροοργανισμών. Ωστόσο, στην περίπτωση των προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή ενεργότητα νερού, η προστασία οξείδωσης είναι ο πρωταρχικός στόχος.
Η Τεχνολογία
Τα αέρια μείγματα MAPAX συνήθως αποτελούνται από τα κανονικά ατμοσφαιρικά αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το άζωτο (Ν2) και το οξυγόνο (Ο2). Η μικροβιακή ανάπτυξης μπορεί επίσης να ανασταλεί σε ορισμένο βαθμό με τη βοήθεια των άλλων αερίων όπως το πρώτοξείδιο του αζώτου (Ν2Ο), το Αργόν (Ar) και το υδρογόνο (Η2). Αυτά τα αέρια μπορούν να εφαρμοστούν ξεχωριστά ή αναμεμειγμένα σύμφωνα με συγκεκριμένες αναλογίες.
Το διοξείδιο του άνθρακα για παράδειγμα, είναι πιο αποτελεσματικό στην αναστολή μικροοργανισμών (όπως μούχλας και άλλων κοινών αερόβιων βακτηρίων). Αυτό το επιτυγχάνει με διάλυση του στο υγρό και στη λιπαρή φάση του τροφίμου, μειώνοντας έτσι το επίπεδο του pH. Διεισδύει επίσης στις βιολογικές μεμβράνες, προκαλώντας μεταβολές στη διαπερατότητα και τη λειτουργία. Ως ένα αδρανές αέριο, το άζωτο χρησιμοποιείται κυρίως για την απομάκρυνση του οξυγόνου μέσα στη συσκευασία, αποτρέποντας έτσι την οξείδωση. Λόγω της χαμηλής διαλυτότητας του στο νερό, το άζωτο βοηθά επίσης στο να αποφευχθεί η κατάρρευση του πακέτου διατηρώντας έτσι τον όγκο του.
Αν και το επίπεδο του οξυγόνου θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο στις περισσότερες συσκευασίες τροφίμων, το κρέας αποτελεί εξαίρεση. Εδώ το οξυγόνο βοηθά στο να διατηρηθεί η οξυγονωμένη μορφή της μυοσφαιρίνης, η οποία δίνει στο κρέας το κόκκινο του χρώμα. Το οξυγόνο είναι επίσης πολύτιμο για τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς τους επιτρέπει να αναπνέουν.